ßßß Cookit - przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

pierogi (wyszło mi 45 sztuk):
szklanka mąki
pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki oleju
nadzienie:
250 g kiszonej kapusty
szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz
1. grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).
2. kapustę i grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać sól i pieprz.
3. do miski wsypać mąkę i sól, dodać olej i stopniowo wodę,
4. wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.
5. odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.
6. gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.
7.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/12/wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html