Wykonanie
pierogi (wyszło mi 45 sztuk):szklanka
mąkipół szklanki ciepłej
wodypół łyżeczki
solipół łyżeczki
olejunadzienie:250 g
kiszonej kapustyszklanka
suszonych grzybówsól,
pieprz1.
grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).2.
kapustę i
grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać
sól i
pieprz.3. do miski wsypać
mąkę i
sól, dodać
olej i stopniowo
wodę,4. wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.5. odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.6. gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej
wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.7.