ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole :). Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale teraz nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. A Wy lubicie pierogi?
Składniki:
ciasto:
około 350-400g mąki wrocławskiej
niepełna szklanka ciepłej wody
szczypta soli
2 stołowe łyżki oleju
farsz:
500g kapusty kiszonej (bez dodatków)
200g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 średniej wielkości cebule
2 szklanki wrzącej wody
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
farsz:
Przed przygotowaniem pierogów grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 20 minut, aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, a następnie drobno kroimy. Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli mamy zbyt kwaśną kapustę należy ją najpierw przepłukać zimną wodą). Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i rumienimy na oliwie. W dużym garnku/głębokiej patelni umieszczamy cebulę, grzyby, kapustę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podlewamy wrzącą wodą i grzejemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie i woda odparuje (około 45-60 minut), co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.
pierogi:
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną cebulką. Smacznego!
Dobra rada:
Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce i włożyć do zamrażarki.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html