Wykonanie
Obowiązkowa potrawa na wigilijnym
stole :). Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale teraz nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. A Wy lubicie pierogi?
Składniki:ciasto:około 350-400g
mąki wrocławskiejniepełna szklanka ciepłej
wodyszczypta
soli2 stołowe łyżki
olejufarsz:500g
kapusty kiszonej (bez dodatków)200g
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)2 średniej wielkości
cebule2 szklanki wrzącej
wody2
liście laurowe2 kulki
ziela angielskiegosól,
pieprz,
oliwaPrzygotowanie:farsz:Przed przygotowaniem pierogów
grzyby zalewamy zimną
wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia gotujemy je w niewielkiej ilości
wody przez około 20 minut, aż będą miękkie.
Grzyby odcedzamy, a następnie drobno kroimy.
Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli mamy zbyt kwaśną
kapustę należy ją najpierw przepłukać zimną
wodą).
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i rumienimy na
oliwie. W dużym garnku/głębokiej patelni umieszczamy
cebulę,
grzyby,
kapustę,
ziele angielskie oraz
liście laurowe. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość podlewamy wrzącą
wodą i grzejemy na wolnym ogniu, aż
kapusta zmięknie i
woda odparuje (około 45-60 minut), co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.pierogi:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym
mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną
cebulką. Smacznego!
Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce i włożyć do zamrażarki.