ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Nie znam osoby, która nie lubi pierogów , a rodzajów jest ich całe mnóstwo . Ja przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami . Myślę że przepis jest prosty a wykonanie nieskomplikowane chociaż trochę czasochłonne , ale smak rekompensuje wszystkie niedogodności .
składniki na 4 porcje
ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
szklanka gorącej wody
farsz
kilogram kapusty kiszonej
duża cebula
tłuszcz do smażenia ( może to być olej lub margaryna )
szklanka suszonych grzybków
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
przepis
Przepłukaną kapustę gotujemy w małej ilości wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i szczyptą soli . Po ugotowaniu kapustę odciskamy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu , po czym dodajemy ją do farszu z kapusty .
Namoczone grzyby gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody , a następnie drobno siekamy .Wodę z grzybów dodajemy do kapusty i cebuli . Nadzienie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki jajka i gorącej wody zagniatamy ciasto . Po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki . Na każdym nakładamy nadzienie i mocno zlepiamy brzegi . Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 7 minut . Podajemy z podsmażoną cebulką .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2012/11/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html