Wykonanie
Nie znam osoby, która nie lubi pierogów , a rodzajów jest ich całe mnóstwo . Ja przygotowałam pierogi z
kapustą i
grzybami . Myślę że przepis jest prosty a wykonanie nieskomplikowane chociaż trochę czasochłonne , ale smak rekompensuje wszystkie niedogodności .
składniki na 4 porcjeciasto2 szklanki
mąki1
jajkoszklanka gorącej
wodyfarszkilogram
kapusty kiszonejduża
cebulatłuszcz do smażenia ( może to być
olej lub
margaryna )szklanka
suszonych grzybkówkilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegosól i
pieprzprzepisPrzepłukaną
kapustę gotujemy w małej ilości
wody razem z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi i szczyptą
soli . Po ugotowaniu
kapustę odciskamy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu , po czym dodajemy ją do farszu z
kapusty .Namoczone
grzyby gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości osolonej
wody , a następnie drobno siekamy .
Wodę z
grzybów dodajemy do
kapusty i
cebuli . Nadzienie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Z
mąki jajka i gorącej
wody zagniatamy ciasto . Po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki . Na każdym nakładamy nadzienie i mocno zlepiamy brzegi . Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 7 minut . Podajemy z podsmażoną
cebulką .