ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówjajka 1 sztuksól według uznaniakapusta kiszona 500 gramówgrzyby suszone 50 gramówcebula 2 sztukliść laurowy 2 sztukziele angielskie 4 ziarnaolej 4 łyżek stołowychpieprz według uznaniaWykonanie:Umyte grzyby zalać szklanką wody i odstawić na noc. W tej samej wodzie ugotować je, odcedzić i posiekać. Drobno pokrojona kapustę zalać niewielka ilością wody oraz wywarem z grzybów i gotować 30 minut z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu. Oczyszczoną, posiekana cebule usmażyć na 3 łyżkach oleju i dodać do kapusty razem z grzybami. Gotować 20 minut, ostudzić i doprawić.Do przesianej mąki dodać szczyptę soli oraz jajko i wlać tyle wody, aby zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 2 części, kolejno rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić szklanką krążki o średnicy ok. 7 cm. Po środku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Osączyć i włożyć do miski z łyżka oleju. Można podawać z podsmażoną cebulką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: