Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 2 sztuk
kapusta kiszona 75 dekagramów
grzyby suszone 12 sztuk
cebula 1 sztuk
pieprz mielony według uznania
sól według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Przygotowanie nadzienia:
grzyby wypłukać, namoczyć w niewielkiej ilości
wody, po czym ugotować je w tej samej wodzie, odcedzić (
wywar zachować) i drobno posiekać.
kiszoną kapustę lekko opłukać i odcisnąć. Oczyszczoną i drobno posiekaną
cebulę usmażyć na niewielkiej ilości
oleju, dodać odciśniętą
kapustę, podlać
wywarem z
grzybów i dusić, aż
kapusta będzie miękka, a płyn wyparuje. jedno
jajko ugotować na twardo, posiekać z
grzybami, wymieszać z
kapustą, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przygotowanie ciasta: z
mąki,
jajka, szczypty
soli i niewielkiej ilości ciepłej
wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i szklanką wycinać z niego krążki. Na środek każdego nakładać po małej łyżeczce ostudzonego nadzienia, po czym mocno zlepiać brzegi ciasta. wkładać pierożki do wrzącej posolonej
wody i gotować ok. 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, a tuż przed podaniem ładnie zrumienić je na rozgrzanym na patelni
oleju lub ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić
olejem i ładnie zezłocić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
GrzybówWigiliaKomentarze:Autor: gosiaData: 2008-12-19bardzo to mi pomoglo bo niemialam pojecia jak to zrobic. serdecznie dziekuje.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: