ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekjajko 2 sztukkapusta kiszona 75 dekagramówgrzyby suszone 12 sztukcebula 1 sztukpieprz mielony według uznaniasól według uznaniaolej według uznaniaWykonanie:Przygotowanie nadzienia: grzyby wypłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym ugotować je w tej samej wodzie, odcedzić ( wywar zachować) i drobno posiekać. kiszoną kapustę lekko opłukać i odcisnąć. Oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać odciśniętą kapustę, podlać wywarem z grzybów i dusić, aż kapusta będzie miękka, a płyn wyparuje. jedno jajko ugotować na twardo, posiekać z grzybami, wymieszać z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: z mąki, jajka, szczypty soli i niewielkiej ilości ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i szklanką wycinać z niego krążki. Na środek każdego nakładać po małej łyżeczce ostudzonego nadzienia, po czym mocno zlepiać brzegi ciasta. wkładać pierożki do wrzącej posolonej wody i gotować ok. 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, a tuż przed podaniem ładnie zrumienić je na rozgrzanym na patelni oleju lub ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić olejem i ładnie zezłocić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z GrzybówWigiliaKomentarze:Autor: gosiaData: 2008-12-19bardzo to mi pomoglo bo niemialam pojecia jak to zrobic. serdecznie dziekuje.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: