Wykonanie
nadzienie
1 kg
kapusty kiszonej50
grzybów suszonychsól pieprzcebula4-5 łyżek
oleju ciemnego rzepakowego1
jajko2 łyżki
bułki tartejciasto;450 g
mąki300 ml wrzątku1 łyżeczka
soli1 łyżka
olejuGrzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować,
wywar zlać,
grzybki odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę wypłukać 2
razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na
oleju podsmażyć
cebulkę, dodać
kapustę i posiekane
grzyby, podlać
wywarem z
grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę
wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze
kapustę.doprawić do smaku
solą i
pieprzem wystudzić do zimnej
kapusty dodać 1
jajko i
tartą bułkę, wymieszaćZ podanych składników zagnieść szybko ciasto (
mąkę wymieszać z
solą i
olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.Nadziewać
kapustą. formować pielmnienie i gotować we wrzątku.Podawać odsmażane na
maśle.
Opublikowany w
Nagrodzony w konkursie na potrawy wigilijne na stronie Spiżarnia tradycyjne przysmaki