ßßß
nadzienie
1 kg kapusty kiszonej50 grzybów suszonychsól pieprzcebula4-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego1 jajko2 łyżki bułki tartejciasto;450 g mąki300 ml wrzątku1 łyżeczka soli
1 łyżka olejuGrzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać 1 jajko i tartą bułkę, wymieszaćZ podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.Nadziewać kapustą. formować pielmnienie i gotować we wrzątku.Podawać odsmażane na maśle.
Opublikowany w
Nagrodzony w konkursie na potrawy wigilijne na stronie Spiżarnia tradycyjne przysmaki