Wykonanie
nadzienie1 kg
kapusty kiszonej10 dkg
pieczarek lub
grzybki suszonesól pieprzcebula4-5 łyzek
oliwy1
jajko2 łyzki
bułki tartejciasto;450 g
mąki300 ml wrzątku1 łyżeczka
soli1 łyżka
olejuJeśli używamy
grzyby suszone, należy je wcześniej namoczyć i ugotować.
Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku drobniej pokroić, na
oliwie podsmażyć
cebulkę, dodać
kapustę i posiekane
grzyby.dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę
wody żeby nie przypalić...odparować.doprawić do smaku i wystudzićdo zimnej
kapusty dodać 1
jajko i
tartą bułkę, wymieszaćZ podanych składników zagnieść szybko ciasto (
mąkę wymieszać z
solą i
olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.Nadziewać
kapustą. i gotować ..podawać z tłuszczem lub odsmażane , na wigilię odsmażamy na
maśle lun
oleju.