ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
10 dkg pieczarek lub grzybki suszone
sól pieprz
cebula
4-5 łyzek oliwy
1 jajko
2 łyzki bułki tartej
ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Jeśli używamy grzyby suszone, należy je wcześniej namoczyć i ugotować.
Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku drobniej pokroić, na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...odparować.
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać 1 jajko i tartą bułkę, wymieszać
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. i gotować ..
podawać z tłuszczem lub odsmażane , na wigilię odsmażamy na maśle lun oleju.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/07/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html