Wykonanie
Krokiety to z pewnością dość czasochłonne danie, najpierw to całe smażenie naleśników, później oczywiście farsz, zawijanie, panierowanie i ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często.Do wykonania krokietów używam własnej, domowej
kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików.
Kapusta jest bez
marchewki, średnio twarda.Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą)3 szklanki
mleka3 szklanki
mąki3
jajkaoliwa do smażeniaSkładniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować
olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie)Farsz:1 litrowy słoik
kapusty kiszonej, nie kwaszonej0,5 kg
pieczarek (mogą być również mrożone)2 duże
cebulepieprz mielony,
sól20- 30 dag
żółtego sera (opcjonalnie)Dodatkowo:
bułka tarta i
jajka do panierki
olej do smażenia
Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej
wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję.Rozdrobnioną
kapustę włożyć do miski.
Pieczarki umyć, posiekać,
cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z
pieczarkami. Gotowe
pieczarki i
cebulę przełożyć do miski, wymieszać z
kapustą, dodać
pieprz,
sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach
żółty ser.Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w
jajku i
bułce tartej, smażyć na
oleju na rozgrzanej patelni.Przed spożyciem polać
sosem czosnkowym, bądź
ketchupem. Podawać z frytkami, bądź jako dodatek do barszczyku.