ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki farszu:
2 duże cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
400 g pieczarek
750 g kapusty kiszonej
oliwa
Składniki ciasta na naleśniki:
250 g mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
300 ml mleka
50 ml wody
Pozostałe składniki:
2 jajka
około szklanki bułki tartej
olej do smażenia krokietów
Wykonanie farszu:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki.
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i pieprzymy do smaku. Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny.
Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy.
Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wykonanie krokietów:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem.
Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki:
Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym na chwilę przekładamy naleśnika na drugą stronę. Ja smażę naleśniki na patelni ceramicznej, dzięki czemu nie muszę używać tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej.
Po usmażeniu naleśników zaczynamy przygotowywać krokiety:
2 jajka wybijamy do dużej miseczki, trochę solimy i pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz.
Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół.
Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce.
Krokiety smażymy na gorącym oleju z obu stron. Bułka na krokietach powinna się przyrumienić na złoto.
Smażąc krokiety, kładziemy je na patelnię najpierw zawiniętymi końcami do dołu. Dzięki temu utrwali się ich kształt.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami.html