Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
żółtka 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
woda według uznania
grzyby suszone 100 gramów
kapusta kiszona 500 gramów
olej 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
masło stopione według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły.
Kapustę zalać
wywarem z
grzybów, w razie potrzeby dodać trochę
wody i gotować, aż
kapusta będzie miękka.Do przesianej
mąki dodać
żółtko, łyżkę
oleju i taką ilość ciepłej
wody, by po wymieszaniu składników można było zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić je na 25 minut.Ugotowaną
kapustę i
grzyby osączyć i posiekać. Na rozgrzanym
oleju podsmażyć drobno posiekaną
cebulę, dodać
kapustę,
grzyby, mieszając przyprawić
pieprzem i
solą. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym
jajkiem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać szklanką krążki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Podawać polane
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: