ßßß Cookit - przepis na Pierożki z kapustą i grzybami

Pierożki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
żółtka 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
woda według uznania
grzyby suszone 100 gramów
kapusta kiszona 500 gramów
olej 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
masło stopione według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę zalać wywarem z grzybów, w razie potrzeby dodać trochę wody i gotować, aż kapusta będzie miękka.
Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i taką ilość ciepłej wody, by po wymieszaniu składników można było zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić je na 25 minut.
Ugotowaną kapustę i grzyby osączyć i posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę, grzyby, mieszając przyprawić pieprzem i solą. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym jajkiem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać szklanką krążki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Podawać polane masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5355/Pierozki-z-kapusta-i-grzybami