ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówżółtka 1 sztukolej 1 łyżek stołowychwoda według uznaniagrzyby suszone 100 gramówkapusta kiszona 500 gramówolej 3 łyżek stołowychcebula 1 sztukjajko 1 sztukmasło stopione według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę zalać wywarem z grzybów, w razie potrzeby dodać trochę wody i gotować, aż kapusta będzie miękka.Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i taką ilość ciepłej wody, by po wymieszaniu składników można było zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić je na 25 minut.Ugotowaną kapustę i grzyby osączyć i posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę, grzyby, mieszając przyprawić pieprzem i solą. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym jajkiem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać szklanką krążki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Podawać polane masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: