ßßß
SKŁADNIKI NA CIASTO:3 szklanki mąki wrocławskiej1 żółtko1 łyżeczka miękkiego masłagorąca woda - tyle ile przyjmie ciastoSKŁADNIKI NA FARSZ;500 g kapusty kiszonej100 g suszonych podgrzybków2 duże cebule3 łyżki masłasól, pieprzolej
PRZYGOTOWANIE:Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą z gotowania grzybów i pozostawić na ogniu przez 20-25 minut.Przecedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na maśle. Kapustę, grzyby i połowę cebuli przekręcić przez maszynkę, Doprawić solą , pieprzem i ostawić na godzinę do lodówkiW międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane drugą połową usmażonej cebulki. Smacznego !