Wykonanie
Przepis na tradycyjne uszka wigilijne . Czasochłonne, ale pyszne, z
grzybami własnoręcznie zbieranymi. Przepis na barszcz wigilijny tutaj
3 szklanki
mąki1
jajko1 łyżka stopionego
masłaok. 1 szklanka ciepłej
wodysólFarsz1litr
suszonych grzybów2
cebulesól,
pieprzłyżka
olejuSuszone grzyby namoczyć i ugotować, zmielić przez maszynkę lub drobno pokroić.
Cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce
oleju, dodać
grzyby, dosmakować
solą i
pieprzem.Przesiać
mąkę, dodać
jajko,
masło oraz
sól, dolewać
wodę i zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować, wykrawać małe koła, nakładać farsz i lepić uszka. Gotować w gotującej się osolonej wodzie.