ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówjajka 3 sztukkapusta kiszona 500 gramówliść laurowy 2 sztukpieprz 5 ziarnaziele angielskie 5 ziarnacebula 2 sztukgrzyby suszone 50 gramówmasło według uznaniajałowiec według uznaniaolej 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Do przesianej mąki dodać jedno jajko, szczyptę soli oraz ok. pół szklanki wody i wyrobić gładkie ciasto.Umyte grzyby na noc namoczyć w pół litrze wody. Następnego dnia ugotować, odcedzić i drobno pokroić. Kapustę przepłukać, odcisnąć i posiekać. Zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować ok. 30 minut. oczyszczoną, posiekana cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Mieszając, doprawić solą, pieprzem i dość obficie jałowcem, dodać grzyby i odparować, ostudzić.Do farszu dodać ugotowane, posiekane 2 jajka.Rozwałkować ciasto i wykroić kółka, na każdym nałożyć po porcji farszu, zalepić brzegi, wyrabiając pierogi. Gotować partiami w osolonej wodzie, a przed podaniem usmażyć na maśle.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: