ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

nazwa

Wykonanie

sobota, 16 Grudzień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Kapusta z grochem czy z grzybami? U mnie (jak każdego roku) będzie i jedna i druga, a u Was?
Składniki:
600 g kiszonej kapusty
20 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i ostawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy (wodę możemy wykorzystać do zupy) i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem łyżki oleju. Szklimy cebulę. Utrzymujemy cały czas mały ogień, aby zmiękła ale się nie przyrumieniła.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Usuwamy listek i ziele angielskie.
Mieszamy kapustę z cebulą i grzybami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/kapusta-z-grzybami