Wykonanie
Pierogów z
kapustą i
grzybami nie powinno zabraknąć podczas wieczoru wigilijnego.Są tak pyszne że przygotowuję je nie raz w ciągu roku :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :polecam mój przepis podstawowy na ciast na pierogi -ciasto-na-pierogiFARSZ :1 kg
kapusty kiszonej100 g
suszonych grzybów1
cebula obrana i pokrojona w kostkę1
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprzolej do podpieczenia
cebuli i
grzybówPRZYGOTOWANIE :Ciasto na pierogi przygotowujemy według podanego przepisu.
Grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej
wody i odstawiamy na kilka godzin.Następnie gotujemy je około 30 minut,dolewają
wodę.Odcedzamy i drobno kroimy.
Kapustę płuczemy,odciskamy i gotujemy z liściem i zielem do miękkości,odcedzamy,studzimy,dokładnie wyciskamy i drobno kroimy
kapustę.
Cebulę przekładamy na patelnię i szklimy z
grzybami na
oleju.Dodajemy wszystko do
kapusty,doprawiamy
solą,
pieprzem i mieszamy.Farsz jest już gotowy.Układamy farsz na krążku ciasta i sklejamy pierogi.Gotujemy w osolonej wodzie,3 minuty od wypłynięcia pierogów.Smacznego !!!