ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Pierogów z kapustą i grzybami nie powinno zabraknąć podczas wieczoru wigilijnego.Są tak pyszne że przygotowuję je nie raz w ciągu roku :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :
polecam mój przepis podstawowy na ciast na pierogi -ciasto-na-pierogi
FARSZ :
1 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól,pieprz
olej do podpieczenia cebuli i grzybów
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto na pierogi przygotowujemy według podanego przepisu.
Grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.Następnie gotujemy je około 30 minut,dolewają wodę.Odcedzamy i drobno kroimy.
Kapustę płuczemy,odciskamy i gotujemy z liściem i zielem do miękkości,odcedzamy,studzimy,dokładnie wyciskamy i drobno kroimy kapustę.
Cebulę przekładamy na patelnię i szklimy z grzybami na oleju.Dodajemy wszystko do kapusty,doprawiamy solą,pieprzem i mieszamy.Farsz jest już gotowy.
Układamy farsz na krążku ciasta i sklejamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie,3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Smacznego !!!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html