ßßß
farsz:1,3 kg kapusty kiszonej700 g pieczarek3 cebule2, 3 suszone grzybkiliść laurowykilka ziaren ziela angielskiegoolejpieprz i sólciasto:1 kg mąki2 szklanki ciepłej wody(ewentualnie jeszcze dodatkowo)jajkoKapustę podlewamy woda i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby i gotujemy do miękkości kapusty.Pieczarki podsmażmy aż do wygotowania wody. Cebulę pokrojona w kostkę smażymy na oleju. Z ugotowanej kapusty wyjmujemy ziele i liście, grzybki kroimy na drobne kawałki. Dodajemy grzybki, usmażone pieczarki i cebulę do kapusty, dodajemy pieprz, solimy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.Do mąki dodajemy ciepłą wodę, jajko i zagniatamy ciasto(ja robiłam to hakiem). Dzielimy na części i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Każdą z części rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy krążki i napełniamy je farszem. Partiami wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez kilka minut.Z podanych składników wychodzi ok 100 pierogów.Przepis na podstawie przepisu z Wielkiego Żarcia .