Wykonanie
Pierogi z
kapustą i
pieczarkami to jedno z najlepszych
polskich dań. Farsz, gotowana
kiszona kapusta i podsmażane
pieczarki z
cebulką, wszystko mocno przyprawione
pieprzem, jest bez dwóch zdań pyszny.Nie mam zbytniego doświadczenia w lepieniu pierogów. Moje kilkakrotne zaledwie próby, nie do końca mnie satysfakcjonowały. Zawsze było coś nie tak z
ciastem. A to nie chciało się lepić, a to w czasie gotowania wypływał farsz. Wielki apetyt na pierogi, niemożność kupienia lub goszczenia się nimi u teściowej, wzięły jednak górę na ewentualnym ryzykiem i zdecydowałam, że robię.Tym razem było inaczej. Ciasto wyszło idealne. Pierogi lepiły się świetnie i smakowały wybornie. Prawie 100 pierogów poszło w dwa dni. Obiecałam domownikom, że raz w miesiącu
będę lepić.Następne będą ruskie:)
farsz:1,3 kg
kapusty kiszonej700 g
pieczarek3
cebule2, 3
suszone grzybkiliść laurowykilka ziaren
ziela angielskiegoolejpieprz i
sólciasto:1 kg
mąki2 szklanki ciepłej
wody(ewentualnie jeszcze dodatkowo)
jajkoKapustę podlewamy
woda i zagotowujemy. Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy,
suszone grzyby i gotujemy do miękkości
kapusty.
Pieczarki podsmażmy aż do wygotowania
wody.
Cebulę pokrojona w kostkę smażymy na
oleju. Z ugotowanej
kapusty wyjmujemy ziele i liście,
grzybki kroimy na drobne kawałki. Dodajemy
grzybki, usmażone
pieczarki i
cebulę do
kapusty, dodajemy
pieprz, solimy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.Do
mąki dodajemy ciepłą
wodę,
jajko i zagniatamy ciasto(ja robiłam to hakiem). Dzielimy na części i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Każdą z części rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy krążki i napełniamy je farszem. Partiami wrzucamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy przez kilka minut.Z podanych składników wychodzi ok 100 pierogów.Przepis na podstawie przepisu z Wielkiego Żarcia .