ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Pierogi z kapustą i grzybami (pieczarkami)

nazwa

Wykonanie

Takie pierogi smakują najlepiej w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, jednak u mnie cieszą się popularnością cały rok. Zawsze robię ich większą ilość i następnie mrożę, by w dni kiedy nie mam czasu na gotowanie wyciągnąć zwinną paczuszkę i szybciutko podgotować. Do pierożków można dodać sezonowe grzyby, czy pieczarki. Jeśli ktoś ich nie lubi, może pieroga nadziać samą kapustą, lub dodać inny ulubiony dodatek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
- przegotowana, gorąca woda (około 1 szklanki)
Farsz:
- 60 dag kapusty kiszonej
- 50 dag pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- przyprawy wg gustu: sól, pieprz, mielony kminek
PRZYGOTOWANIE:
Farsz: Grzyby wrzuć do miski i zalej wrzątkiem na ok. 15min. Kapustę drobniutko posiekaj i gotuj do miękkości w dużym garnku. Po 15 min odcedź grzyby, a wodę wlej do kapusty. Pieczarki, grzyby i cebulkę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj na patelnię ugotowaną kapustę i chwilę smaż. Farsz przełóż do dużej miski, przypraw i dobrze wymieszaj.
Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę. W środku zrób zagłębienie dodaj olej, sól i jajko lekko mieszając nożem. Dodaj wodę i wyrób elastyczne ciasto. Podziel je na części. Jedną z nich cienko rozwałkuj, a pozostałe owiń ściereczką. Za pomocą szklanki lub jak ja nożem wykrój koło/prostokąty. Na każdy nałóż farsz i zalep. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 min. Smacznego!
Rady: Ugotowane pierogi można mrozić w pojemnikach lub woreczkach. Zrób porcje wg uznania i znajdź miejsce w zamrażarce. Gdy przyjdzie czas na ich spożycie wyciągnij je na dwie godziny przed gotowanie, jeśli Ci się uda je porozklejać to super, jak nie to rozkleją się w wodzie. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/01/pierogi-z-kapusta-i-grzybami-pieczarkami.html