Wykonanie
Takie pierogi smakują najlepiej w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, jednak u mnie cieszą się popularnością cały rok. Zawsze robię ich większą ilość i następnie mrożę, by w dni kiedy nie mam czasu na gotowanie wyciągnąć zwinną paczuszkę i szybciutko podgotować. Do pierożków można dodać sezonowe
grzyby, czy
pieczarki. Jeśli ktoś ich nie lubi, może pieroga nadziać samą
kapustą, lub dodać inny ulubiony dodatek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:Ciasto:- 0,5 kg
mąki-
jajko- łyżka
oleju- szczypta
soli- przegotowana, gorąca
woda (około 1 szklanki)Farsz:- 60 dag
kapusty kiszonej- 50 dag
pieczarek- garść
suszonych grzybów- 2
cebule-
olej do smażenia-
przyprawy wg gustu:
sól,
pieprz, mielony
kminekPRZYGOTOWANIE:Farsz:
Grzyby wrzuć do miski i zalej wrzątkiem na ok. 15min.
Kapustę drobniutko posiekaj i gotuj do miękkości w dużym garnku. Po 15 min odcedź
grzyby, a
wodę wlej do
kapusty.
Pieczarki,
grzyby i
cebulkę drobno pokrój i podsmaż na
oleju. Dodaj na patelnię ugotowaną
kapustę i chwilę smaż. Farsz przełóż do dużej miski, przypraw i dobrze wymieszaj.Ciasto:
Mąkę wysyp na stolnicę. W środku zrób zagłębienie dodaj
olej,
sól i
jajko lekko mieszając nożem. Dodaj
wodę i wyrób elastyczne ciasto. Podziel je na części. Jedną z nich cienko rozwałkuj, a pozostałe
owiń ściereczką. Za pomocą szklanki lub jak ja nożem wykrój koło/prostokąty. Na każdy nałóż farsz i zalep. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 min. Smacznego!Rady: Ugotowane pierogi można mrozić w pojemnikach lub woreczkach. Zrób porcje wg uznania i znajdź miejsce w zamrażarce. Gdy przyjdzie czas na ich spożycie wyciągnij je na dwie godziny przed gotowanie, jeśli Ci się uda je porozklejać to super, jak nie to rozkleją się w wodzie. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.