Wykonanie
Pin It
Dziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z
kapustą i
grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną
cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i
potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam.
Składniki:Ciastook. 700 g
mąki pszennej 450 lub 5502 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soliok. 500 ml gorącej
wody wymieszanej pół na pół z
mlekiemFarsz1 kg
kiszonej kapusty100 g
suszonych grzybów200 g
cebulisólpieprzolej do smażenia
Wykonanie:W przeddzień robienia pierogów
suszone grzyby zalewamy
wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie, której się moczyły.
Grzyby odcedzamy, zachowując
wodę z gotowania, kroimy je drobno.
Kapustę dokładnie odciskamy i kroimy w drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy
kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy
grzybki i wszystko zalewamy
wodą, w której gotowały się
grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od
mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut.Ciasto wałkujemy partiami, podsypując lekko
mąką na cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę.Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając je ściereczką, żeby nie wyschły.W dużym garnku gotujemy
wodę z 1 łyżeczką
soli, wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia około 2-3 minuty.Podajemy okraszone zeszkloną
cebulką.