Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szkl.
mąki pszennej1 szkl. gorącej
wody½ łyżeczki
soliSkładnik na farsz:2 szkl.
suszonych grzybów200 g
kiszonej kapusty1 duża
cebula4 łyżki
oleju½ szkl.
wodysól,
pieprz do smaku
Grzyby namaczamy w wodzie, odstawiamy na 2-3 godziny.
Cebulę siekamy i wrzucamy na
oliwę, podsmażamy. Następnie dodajemy drobno pokrojone
grzyby, doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy kilka minut.
Kapustę siekamy na mniejsze części dodajemy do garnka z
grzybami i
cebulą, podlewamy
wodą i dusimy do miękkości. W razie potrzeby ponownie doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
sól. Na środku usypanego z
mąki kopca robimy wgłębienie i wlewamy po trochu gorącą (nie wrzącą)
wodę wyrabiając ciasto tak, aby uzyskać elastyczną, miękką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na kilka minut.Jedną część ciast wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując
mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotuje, do czasu aż wypłyną na wierzch, wyciągamy z
wody. Przed podaniem podsmażamy na
maśle.Smacznego!