Wykonanie
Pin It
W tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z
kaszą gryczaną i
grzybami. Do tej
pory żelaznym gwoździem programu były te z
kapustą. Muszę przyznać, że nadziane
kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z
kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .
Proporcje na 50 sztukCzas przygotowania: 90 minut + moczenie
grzybów 4 godzinySkładnikiFarsz:½ szklanki
kaszy gryczanej1 szklanka gorącej
wody (ew.
woda z namoczonych
grzybów)½ łyżeczki
soli2
cebule2 łyżki
oleju70 g
suszonych grzybówsól do smaku
pieprzCiasto500 g
maki pszennej2 łyżki
olejuok. ½ szklanki
mlekaok. ½ szklanki gorącej
wody½ łyżeczki
soliWykonanie:
Grzyby zalewamy
wodą i moczymy przez 4 godziny.
Grzyby odcedzamy i drobno kroimy.
Kaszę z ½ łyżeczki
soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie
wodę. Jeśli już odcedziliśmy
wodę z
grzybów możemy jej użyć do ugotowania
kaszy.
Cebulę kroimy i przesmażamy na
oleju do zeszklenia. Dodajemy
grzyby i
kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej
wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej
wody, przez około minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną
cebulką.