Wykonanie
Pierogi to chyba najbardziej lubiana potrawa wigilijna Polaków. Ja również je uwielbiam i każdego roku dbam o to, by na wigilijnym
stole znalazła się ich odpowiednio duża ilość. Najczęściej przygotowujemy z mamą pierogi z
kapustą i
grzybami . Ostatnim odkryciem są jednak pierogi z
kaszą gryczaną. Tym razem mam dla Was wersję z dodatkiem
grzybów, aczkolwiek w przyszłym roku planuję pokusić się także o wersję z dodatkiem
sera twarogowego.
Składniki:farsz:1 woreczek
kaszy gryczanej (200 g)100 g
suszonych grzybów1 duża
cebula3 łyżki
masłasól,
pieprzciasto:około 300 g
mąki pszennej + do podsypywania¾ szklanki ciepłej
wody1 i ½ stołowej łyżki
olejuszczypta
soliPrzygotowanie:farsz:
Grzyby płuczemy pod bieżącą
wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie minimum przez 3h (najlepiej zostawić je na noc). Gotujemy je w tej samej wodzie, na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy
wody po ich gotowaniu.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie. W tym czasie
cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem łyżki
masła. Dodajemy drobno posiekane
grzyby, ugotowaną
kaszę oraz 4-5 łyżek
wody, w której wcześniej gotowały się
grzyby. Całość dusimy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania całej
wody. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki
masła. Mieszamy, aby
masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.pierogi:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym
mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z podsmażoną
cebulką.Smacznego!
Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.