Wykonanie
Przepyszne pierogi z doskonałym farszem. Od samego rana miałam ochotę na
kaszę gryczaną, ale tak do końca nie wiedziałam w jakiej formie :) W podjęciu decyzji pomógł synek, który chciał pierogi :) Postanowiłam "ożenić" te dwa pomysły i tak powstały moje pierogi z
kaszą gryczanąSkładniki na ciasto :400g
mąki pszennej2 łyżki
oleju1
żółtko1/2 szkl. ciepłej
wodyszczypta
soliWszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść lub po prostu wrzucić na chwilkę do malaksera :)Składniki na farsz :100g
kaszy gryczanej (1 woreczek)kilka plastrów
boczku1-2
cebulki1 łyżka
masła do podsmażenia
cebulisól,
pieprz1 łyżka skwarek
Kaszę ugotować w osolonej wodzie ok. 15-20 minut.
Cebulkę drobno pokroic i zezłocić na
maśle.
Boczek pokroic w kosteczkę i podsmażyć. Wszystko wymieszać, dodać skwarki (przepis jest tutaj) i doprawić.Szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładac farsz i sklejać pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 3 min od wypłynięcia. Podawac z duszoną
cebulką, skwarkami lub wysmażonym
boczkiem :) Pyyyyyyycha :)Smacznego :)