Wykonanie
Pierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z
kaszy gryczanej i
sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym
boczkiem, ja wolę z podsmażoną
cebulką.Składniki:ciasto:500 g
mąki pszennej1 1/2 szklanki ciepłej
wody50 g
masła1/2 łyżeczki
solifarsz:1 torebka
kaszy gryczanej (100 g)250 g
białego sera półtłustego lub tłustego1
cebulasólpieprzolej do smażeniadodatkowo:podsmażony
chudy boczek lub
cebulaPrzygotowanie:Do przesianej
mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki
masło,
sól i 1 szklanką ciepłej
wody. Ręką zagniatać ciasto, podlewając pozostałą
wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na około 10 -15 minut.
Kaszę ugotować.
Cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor.
Ser rozetrzeć widelcem, dodać wystudzoną
kaszę i podsmażoną
cebulkę. Farsz przyprawić
solą i
pieprzem.
Pieprz ma być dość mocno wyczuwalny. Dokładnie wymieszać.Od ciasta odrywać mniejsze kawałki (pozostałe ciasto przykrywać by nie schło), rozwałkowywać na grubość 2 - 3 mm, wykrawać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy kłaść po łyżeczce farszu i składając na pół zlepiać brzegi by powstał pierożek. Ważne przy sklejaniu jest to, aby biorąc krążek obracać go tak by góra jego była na dole, wtedy dopiero nakładać farsz. Po rozwałkowaniu góra ciasta lekko podsycha i może się trudniej sklejać. Ja robiłam pierogi za pomocą foremki do pierogów, jest o wiele szybciej.Do wrzącej lekko osolonej
wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas gotowania zależy jak grube ciasto jest na pierogach.Pierogi można podawać okraszone podsmażonym
boczkiem lub
cebulką.Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierogów. Część nieugotowanych pierogów można zamrozić.