Wykonanie
SKŁANIKI NA FARSZ:1 opakowanie
kaszy gryczanej tj. 4woreczki po 100gok. 600g
białego sera2
cebulesól,
pieprzolej do podsmażenia
cebulkiWYKONANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wysypujemy z woreczków do miski i czekamy aż
kasza wystygnie.
Cebulę obieramy, kroimy w dość drobną kosteczkę i podsmażamy na jasnozłoty kolor.Gdy
kasza jest już zimna wkruszamy do niej
biały ser, dodajemy przygotowaną
cebulkę i solimy oraz
pieprzymy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. ( Jeżeli ktoś bardzo lubi to można do farszu dodać pokrojony w kosteczkę i podsmażony
boczek.)SKŁADNIKI NA CIASTO:1 kg
mąki pszennej + trochę do podsypywania ciastaok. 0,5 l ciepłej
wodyNa stolnicę wysypać
mąkę, stopniowo dolewać ciepłą
wodę i wyrabiać ciasto. Zazwyczaj te pół litra
wody w zupełności wystarcza, więc nie powinno być problemu z zagnieceniem sprężystego i elastycznego ciasta. Po zagnieceniu ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, podsypując
mąką na dość cienki placek (grubość ciasta zależy od upodobań). Następnie za pomocą szklanki lub kubka wycinamy małe placuszki. Na każdy placuszek małą łyżeczką nakładamy porcję gryczanego farszu i zlepiamy brzegi na kształt pieroga. Zlepione pierogi układamy na ściereczce delikatnie podsypanej
mąką.
Z takiej porcji wychodzi około 94 pierogi.Gotowe pierogi wrzucamy po kilkanaście sztuk do gotującej się i osolonej
wody (najlepiej w dużym garnku) i od wypłynięcia na powierzchnię
wody gotujemy ok 2,5 min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy ugotowane pierogi i wykładamy na talerze.
Pierogi najlepiej smakują na świeżo z
wody podane z uduszoną
cebulką (lub wersja dla mięsożerców- z boczusiem :-) i z posiekaną
natką pietruszki lub na drugi dzień odsmażone na złoty kolor na patelni z
kefirem.
Gorąco polecam. SMACZNEGO!