Wykonanie
Zastanawiam się, czy to aby nie najlepsze pierogi, jakie w życiu zrobiłam :) Ciasto jest chrupiące i pyszne, a farsz przeszedł moje oczekiwania. Przygotowałam go z
kaszanki i czarnych
oliwek hiszpańskich, które jak się okazało idealnie do niej pasują.
Składniki :Ciasto :2 szklanki
mąki pszennej T 4501
żółtko1 łyżka miękkiego
masła1/4 łyżeczki
soliok. 0,5 szklanki mocno ciepłej
wodyFarsz :0,5 kg dobrej jakości
kaszanki2
cebuleok. 20 czarnych
oliwek hiszpańskich1 łyżka
oleju2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie :Ciasto : do przesianej
mąki dodaję
sól,
żółtko, miękkie
masło i stopniowo
wodę - tyle żeby zagnieść miękkie, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.Farsz : na
oleju smażę pokrojone w kostkę
cebule - do zeszklenia, po czym dodaję pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione osłonek)
kaszanki. Smażę pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając -
kaszanka ma się trochę zarumienić. Podsmażoną przekładam do miski, dodaję posiekane drobno
oliwki i
natkę pietruszki, mieszam i doprawiam do smaku. Odstawiam farsz do przestygnięcia.Z ciasta wałkuję placek grubości ok. 0 , 4 mm, wykrajam kółka. Na każde kółko nakładam solidną porcję farszu, porządnie sklejam boli pierogów.Rozgrzewam
olej w naczyniu (minimum 5 cm wysokości) - gdy na dnie zaczną tworzyć się smugi, wrzucam jednego pieroga - jeśli skwierczy, wrzucam kilka następnych (nie za dużo na raz). Pierogi mają się usmażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Usmażone wyjmuję na chwilę na talerz wyłożony papierem, do odsączenia nadmiaru tłuszczu, i podaję gorące.