Wykonanie
No połączenie po prostu... genialne!!! I nie jest to przejaw mojej bezgranicznej wiary we własne możliwości, ale wyrazy uznania dla pomysłowości jednego z moich znajomych, który kilka miesięcy temu zaszczepił myśl o takim właśnie połączeniu w mojej głowie :-) no i myśl dojrzewała aż do tej chwili i
powiem Wam, że głupia byłam, że wcześniej tego pomysłu nie wykorzystałam... więc nie powielajcie mojego błędu i jak najszybciej zabierajcie się za robotę :-)Przepyszne...SKŁADNIKICiasto:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
oleju2/3 szklanki ciepłej
wody1/4 łyżeczki
soliFarsz:500 g
kaszanki300 g
kapusty kiszonej1 duża
cebula1 łyżka
smalcuewentualnie
sól i
pieprzdodatkowo:
masło lub
smalec i
cebulaMąkę mieszamy na stolnicy z
solą, dodajemy
olej i stopniowo dolewamy
wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Kaszankę i
cebulę kroimy w kostkę,
kapustę kroimy w drobniejsze kawałki (będzie się łatwiej "pakowała" do pierogów). Na patelni rozgrzewamy
smalec, dodajemy
cebulę i przez chwilę smażymy, do czasu aż stanie się pięknie błyszcząca i aromatyczna. Dodajemy
kapustę i smażymy aż lekko zmięknie (nie bardzo, tylko trochę). Dodajemy
kaszankę i rozsmażamy ją często mieszając. Jeśli czujecie taką potrzebę doprawcie
solą i pierzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy by przestygł.Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej, lekko posolonej
wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.
Masło lub
smalec rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, podsmażamy na złoto - brązowy kolor i polewamy ugotowane pierogi.