ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszanką i kiszoną kapustą

Pierogi z kaszanką i kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

No połączenie po prostu... genialne!!! I nie jest to przejaw mojej bezgranicznej wiary we własne możliwości, ale wyrazy uznania dla pomysłowości jednego z moich znajomych, który kilka miesięcy temu zaszczepił myśl o takim właśnie połączeniu w mojej głowie :-) no i myśl dojrzewała aż do tej chwili i powiem Wam, że głupia byłam, że wcześniej tego pomysłu nie wykorzystałam... więc nie powielajcie mojego błędu i jak najszybciej zabierajcie się za robotę :-)
Przepyszne...
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2/3 szklanki ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
500 g kaszanki
300 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
ewentualnie sól i pieprz
dodatkowo: masło lub smalec i cebula
Mąkę mieszamy na stolnicy z solą, dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Kaszankę i cebulę kroimy w kostkę, kapustę kroimy w drobniejsze kawałki (będzie się łatwiej "pakowała" do pierogów). Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, do czasu aż stanie się pięknie błyszcząca i aromatyczna. Dodajemy kapustę i smażymy aż lekko zmięknie (nie bardzo, tylko trochę). Dodajemy kaszankę i rozsmażamy ją często mieszając. Jeśli czujecie taką potrzebę doprawcie solą i pierzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy by przestygł.
Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej, lekko posolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.
Masło lub smalec rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy na złoto - brązowy kolor i polewamy ugotowane pierogi.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/10/pierogi-z-kaszanka-i-kiszona-kapusta.html