ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką

nazwa

Wykonanie

Potrzebne produkty
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
35 g masła
farsz:
500 g kaszanki
2 małe białe cebule
oliwa do podsmażenia kaszanki i później do smażenia pierogów
sól i pieprz
Wykonanie
Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę mieszamy z łyżeczką soli.
Łączymy składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
Kroimy na drobno cebulę.
Z kaszanki ściągamy flak kroimy na paski następnie smażymy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i dużą szklanką wycinamy kółka. Ciasto obficie wypełniamy. ostudzoną kaszanką i sklejamy pierogi.
Gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy (oliwa jest po to, by pierogi się nie posklejały) .
Wrzucamy je do gotującej wody, kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy, że są już ugotowane. Ugotowanie pierogi smażymy na oliwie tak żeby lekko się zarumieniły.
Jeżeli pierogi nieb będą od razu smażone rozkładamy je na desce lub talerzu żeby się nie posklejały.
Smacznego:)!
* Podana porcja jest na ok 40 pierogów. Pierwszą porcję zrobiła z powyższych proporcji jednak są tak dobre, że musiałam zrobić jeszcze 60 i nie ma po nich śladu:).
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/08/pierogi-z-kaszanka.html