Wykonanie
Potrzebne produktyciasto:300 g
mąki pszennej200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli35 g
masłafarsz:500 g
kaszanki2 małe białe
cebuleoliwa do podsmażenia
kaszanki i później do smażenia pierogów
sól i
pieprzWykonanie
Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie,
mąkę mieszamy z łyżeczką
soli.Łączymy składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.Kroimy na drobno
cebulę.Z
kaszanki ściągamy flak kroimy na paski następnie smażymy na
oliwie i odstawiamy do ostygnięcia.Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i dużą szklanką wycinamy kółka. Ciasto obficie wypełniamy. ostudzoną
kaszanką i sklejamy pierogi.Gotujemy
wodę z
solą i łyżką
oliwy (
oliwa jest po to, by pierogi się nie posklejały) .Wrzucamy je do gotującej
wody, kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy, że są już ugotowane. Ugotowanie pierogi smażymy na
oliwie tak żeby lekko się zarumieniły.Jeżeli pierogi nieb będą od razu smażone rozkładamy je na desce lub talerzu żeby się nie posklejały.Smacznego:)!* Podana porcja jest na ok 40 pierogów. Pierwszą porcję zrobiła z powyższych proporcji jednak są tak dobre, że musiałam zrobić jeszcze 60 i nie ma po nich śladu:).