ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

nazwa

Wykonanie

Dziś jeszcze c oś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znale ź ć idealne proporcje . Zmieniłam tylko nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.
Składniki:
Cias to:
150 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
20 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej w odzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Cebule obieramy, drob n o siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiam y solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy ciasto: Z podanych skł a dników zagniatamy ciasto, jak już będzie gładkie to odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (ja robiłam to za pomocą kieliszka do szampana), na każde kó ł ko nakładamy pół łyżeczki farszu, zlepiam y jak pierożki, a po tem zlepiamy końcówki mini pierożka razem.
4. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, wyciągamy jak wypłyną na wierzch.
5. Podajemy z czystym bar szczem czerwonym na wywarze grzybowym.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/01/uszka-z-grzybami.html