Wykonanie
W moim rodzinnym domu nie
jada się takich pierogów. Jak
pisałam Wam kilka lat temu, tradycyjnie robi się pierogi ze
słodką kapustą, jednak wychodząc za mąż, poznałam wiele innych tradycyjnych dań wigilijnych. A ponieważ jestem już zdecydowanie starsza ;) to zaczynam doceniać ich smak. Dzisiaj mam dla Was pierogi z
kiszona kapustą i
grzybami. W mojej wersji - takiej dostosowanej do mego podniebienia, pomieszane z różnych inspiracji. Robi się je szybko i prosto. Polecam gorąco. To kolejna propozycja do mojego wigilijnego blogowego menu. Zapraszam.Składniki:ciasto:
2 szklanki
mąki pszennej1
jajkoszklanka letniej przegotowanej
wodyfarsz:1
cebula1/2 kg
kapusty kiszonej2 garście
grzybówłyżeczka
masła1 łyżeczka
tartej bułkisólpieprzNamoczone
grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W wywarze gotujemy do miękkości
kapustę. Studzimy.
Kapustę wraz
grzybami przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy zeszkloną na
maśle, drobno pokrojoną
cebulę,
bułkę tartą i
przyprawy. Mieszamy.Ze składników wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy. Wykrawamy niewielkie kółka, układamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie brzegi. Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące okraszone
masłem. Smaczności !!
Jeśli szukasz przepisu na postne pierogi ze
słodką kapustą kliknij w zdjęcie poniżej :)
Przepis ten, jak i wiele innych inspiracji Świątecznych odnajdziecie w najnowszym wydaniu Apetytu :) I w przepięknej sesji fotograficznej wykonanej przez Adę z bloga
Pora coś zjeść :) Zapraszam Was do lektury :)