Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 3 szklanek
woda 1 szklanekopieńki 50 dekagramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 3 łyżek stołowychWykonanie:Opieńki gotować w osolonej wodzie ok. 30 min. Odcedzić, wystudzić.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na
oleju.
Grzyby i
cebulę zemleć w maszynce do
mięsa. Farsz zagęścić
tartą bułką, dodać
sól i
pieprz do smaku. Z
mąki, przegotowanej, letniej
wody i
soli wyrobić dość lekkie ciasto i lepić pierogi. Gotować we wrzątku 3 min. od wypłynięcia. Polać pierogi roztopionym
masłem i zrumienioną
tartą bułką.Uwagi:Opieńki to mało znane
grzyby, ale niepowtarzalne w smaku. Można zamiast nich wykorzystać do tego przepisu
pieczarki, ale to już nie będzie to samo!Autor: renataliwZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówWigiliaKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-26Zjadłoby sięDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: