Wykonanie
Witaj w moich skromnych pierogach - jak wczoraj usłyszałam ten tekst w bajce oglądanej przez mojego malucha, od razu pomyślałam, że zjadłabym pierogi. Od myśli do realizacji potrzeba niewiele, więc dzisiaj prezentuję Wam pierogi z
mięsem.Pierwszy raz ciasto robiłam z bardzo dokładnych proporcji i
powiem Wam, że jestem zachwycona! Teraz jak mam już fantastyczną wagę kuchenną (i tutaj przesyłam gorące podziękowania Pani Uli),
mogę odmierzać dokładną ilość składników, które potrzebuję.Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, zrobiłam z takich proporcji co do grama i wyszło wspaniale. Nie rwało się, bez problemu je rozwałkowałam (czasem muszę się namęczyć przy wałkowaniu, ale nie dzisiaj, dzisiaj wszystko szło jak po
maśle), pierogi się nie posklejały, nie porozpadały. Chyba
będę częściej robić pierogi:)
Mięsny farsz do pierogów:300 g
łopatki wieprzowejsól,
pieprz1 średnia
cebula1
jajko1/2 łyżki
bułki tartejmasło do podsmażenia
Łopatkę gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na patelni aż się zeszkli. W maszynce do
mielenia mięsa mielimy ugotowane
mięso z
łopatki wraz z podsmażoną
cebulką.Na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty podsmażamy zmielone
mięso. Przekładamy do miseczki, gdy się ostudzi dodajemy surowe
jajko,
bułkę tartą, oraz mocno doprawiamy
solą i
pieprzem.Idealne ciasto na pierogi:200 ml gorącej
wody30 g
masła300 g
mąki pszennejszczypta
soliMasło dodajemy do gorącej
wody i mieszamy aż się rozpuści.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę
soli, powoli wlewamy
wodę z rozpuszczonym
masłem (
woda nadal jest gorąca). Zarabiamy ciasto przez około 8 minut. (Według przepisu po tym czasie odkładamy ciasto przykryte ściereczką na pół godziny i po tym czasie jeszcze przez chwilkę zarabiamy, ale ja pominęłam ten krok ponieważ ciasto od razu było moim zdaniem idealne).Od wyrobionego ciasta odkrawamy kawałek, resztę chowamy pod ściereczką. Odkrojony kawałek rozpłaszczamy ręką i wałkujemy (trzeba go lekko podsypać
mąką). Wałkujemy cieniutko, wykrawamy za pomocą szklanki małe kółka, w środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.W dużym garnku osoloną
wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy odrobinę
oliwy z oliwek. Wkładamy po 15-18 pierogów, gotujemy do ponownego wrzenia i następnie przez kolejne 2-3 minuty. Wykładamy na talerz.Najlepiej smakują z sosem lub podsmażonym
boczkiem:)