Wykonanie
Jednym z dań wigilijnych jest
kapusta z
grochem. Dla mnie zawsze było to trochę dziwaczne danie, nie mniej jednak dość smaczne. W tym roku postanowiłam zamienić
groch na
ciecierzycę co na pewno ucieszy wielbicieli
cieciorki.
Składniki:5 dag
suszonych grzybów2
cebulepo 2 łyżki
oliwy i
mąki1 kg
kiszonej kapusty2 puszki ugotowanej
ciecierzycysól,
pieprzGrzyby namoczyć w szklance
wody, kiedy zmiękną, ugotować, posiekać,
wywar zachować.
Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na
oliwie.
Kapustę odcisnąć, posiekać, przesmażyć na
oliwie, połączyć z
cebulą,
grzybami i
wywarem. Dusić razem ok. 30 min. Wymieszać z osączoną
ciecierzycą, przyprawić do smaku, oprószyć
mąką, zagotować.Smacznego :)