Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki
serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z
ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości
sera i oczywiście
mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z
makaronem, ale na pewno smak byłby inny. Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie.
Składniki:– 1 kg
ziemniaków,– 2
cebule;– 0,5 kg
mięsa mielonego– puszka krojonych
pomidorów;– 0,5 małej
kapusty;– 0,5 l
bulionu;– szklanka
mleka;– 10 dag
sera;–
czosnek,
olej,
sól,
pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowa– 4 łyżki
mąki i
masłaWykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1
cebulę i 2 ząbki
czosnku posiekać, podsmażyć na
oleju, dodać
mięso i podsmażyć. Do patelni dodać
pomidory, doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku
olej, zeszklić posiekaną drugą
cebulę, dodać
kapustę, wlać 100 ml
wody, doprawić
solą i
pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić.W garnku rozgrzać
masło, rozprowadzić w niej
mąkę, dodać
bulion i
mleko, zagotować, sos doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać
ziemniaki,
mięso,
kapustę i
starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.Smacznego