Wykonanie
26 Flares Twitter 0 Facebook 26 26 26 26 Flares ×Dziś ponownie wracam do Was z projektem OBIAD ZA DYCHĘ. Od dawna uważam, że zdrowa i smaczna kuchnia (będzie tu niebawem dużo warzywnych zup i sałatek) jest niedroga. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrze przemyślana i stworzona z lokalnych, często dostępnych w promocyjnej cenie składników. Dziś OBIADEM ZA DYCHĘ są pierogi z
mięsem. Pyszne, soczyste, pachnące
majerankiem i
pieprzem faszerowane
mięsne cudeńka. Nie wyobrażam sobie pierogów bez
cebuli więc i ona musiała się tu znaleźć.Składniki dla 4 osóbciasto:1/2 kg
mąki tortowej plus do podsypania1 łyżeczka
soliFarsz:400 g
mielonego mięsa1 czerstwa
kajzerka3
cebule3 łyżki
masła,
smalcu,
oleju,
oliwy lub
margaryny1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzusólewentualnie jedna szklanka
mlekaPrzygotowanie:
Bułkę zalać ciepłą
wodą lub, jeszcze lepiej, ciepłym
mlekiem, wtedy farsz będzie jeszcze delikatniejszy.
Mąkę wysypać na stolnicę lub na dużą deskę, dodać
sól i 250 ml gorącej
wody, wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić na czas przygotowania farszu.
Cebule posiekać. 1 łyżkę tłuszczu rozpuścić, wrzucić 1/3
cebuli, posolić i przesmażyć. Dodać
połowę mięsa. Smażyć 5 minut. Gorące
mięso z
cebulą wymieszać z surowym
mięsem i odciśniętą
bułką. Doprawić
majerankiem,
czosnkiem,
pieprzem i
solą do smaku.
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować, na grubość 2-3 mm. Wycinać kółka szklanką o średnicy 5 cm, nakładać na nie po łyżeczce (takiej z górką) farsz i zlepiać brzegi, lekko zwilżając je
wodą.Gotować pierogi w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od wypłynięcia, na rozsądnym ogniu, aby się nie rozkleiły. Odcedzić.Na reszcie tłuszczu podsmażyć
cebulę, uważając już na dodatek
soli. Na patelnię z
cebulą przełożyć pierogi i przesmażyć je, aby były chrupiące (jeśli wolicie miękkie i rozpływający się w ustach, podawajcie je wprost z
wody). Podawać, np. posypane dużą ilością
natki pietruszki bogatej w witaminę C.
Powiązane notki:Ekspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąObiad za dychę (10zł) – Naleśniki ze
szpinakiemWigilijne pierogi z
kapustą i
suszonymi grzybamiJuhaskie pierogi z
bryndzą i
miętą – ala ruskie