ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli i LIMERYK

Pasta z makreli i LIMERYK

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Wędzona makrela to absolutny klasyk jeśli chodzi o wędzoną rybę. Pamiętam ją z dzieciństwa, uwielbiałam jeść soczyste i tłuste rybie mięso wprost ze skórki, bacząc jedynie na kręgosłup i cienkie, choć ostre, ości, dodatkiem był zazwyczaj świeży wiejski chleb. Jadłam ją będąc dzieckiem, jem i teraz. Zdarza mi się eksperymentować i podawać makrelę w różnych daniach. Pasta z mędzonej makreli to jeden z najbardziej popularnych sposobów podawania tej ryby. Pamiętacie tą ucieraną z margaryną i pomidorami? U mnie w nowej odsłonie, z warzywami, na grzankach z pomidorem i rukolą, spróbujcie. Pasta jest lekko chrupiąca, a majonez i warzywa podkreślają smak makreli, rukola nadaje pikantności kontrastowy słodki jesienny zawdzięczamy dodatkowi pomidora.
Dodatkowo mam dla Was RYBI LIMERYK:
Pewien młody kucharz co mieszka w Kołbieli,
Do każdego dania kładł pastę z makreli,
Aż raz nieco przegiął ów osobnik młody,
kiedy ktoś, o zgrozo wziął na deser lody.
dalej mógł gotować – lecz dla kumpli z celi.
by JACOB
Składniki:
1 wędzona makrela (300 g )
1 mała czerwona papryka ( 100 g)
1 ogórek kiszony (100 g )
1 cebula ( 120-140 g )
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
1/2 łyżeczki sosu worcester
sól,pieprz
pomidory
rukola
razowe pieczywo
4 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso z wędzonej makreli oddzielić od ości.
Dodać do niego keczup, majonez i sos. Zmiksować lub rozgnieść łyżką na gładką masę.
Ogórek, paprykę i cebulę bardzo drobno posiekać, drobne concasse – kosteczki. Dodać do pasty.
Doprawić.
Chleb pokroić na kromki.
Czosnek przecisnąć do oliwy.
Oliwą posmarować kromki chleba, zrumienić na patelni, w piekarniku lub w tosterze.
Na chlebie rozsmarować pastę. Posypać rukolą, obok podać plastry pomidora.
Podawać.
Powiązane notki:
Tosty z pastą jajeczną i ananasem – hawajskie
Pasztet z wędzonej makreli
Pasta rybna
Kremowa pasta z kurczaka
Pasta twarożkowa z oliwkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/01/16/pasta-z-makreli