Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Wędzona makrela to
absolutny klasyk jeśli chodzi o
wędzoną rybę. Pamiętam ją z dzieciństwa, uwielbiałam jeść soczyste i tłuste rybie
mięso wprost ze skórki, bacząc jedynie na kręgosłup i cienkie, choć ostre, ości, dodatkiem był zazwyczaj świeży
wiejski chleb.
Jadłam ją będąc dzieckiem, jem i teraz. Zdarza mi się eksperymentować i podawać
makrelę w różnych daniach. Pasta z
mędzonej makreli to jeden z najbardziej popularnych sposobów podawania tej
ryby. Pamiętacie tą ucieraną z
margaryną i pomidorami? U mnie w nowej odsłonie, z warzywami, na grzankach z
pomidorem i
rukolą, spróbujcie. Pasta jest lekko chrupiąca, a
majonez i warzywa podkreślają smak
makreli,
rukola nadaje pikantności kontrastowy słodki jesienny zawdzięczamy dodatkowi
pomidora.Dodatkowo mam dla Was
RYBI LIMERYK:Pewien
młody kucharz co mieszka w Kołbieli,Do każdego dania kładł
pastę z makreli,Aż raz nieco przegiął ów osobnik
młody,kiedy ktoś, o zgrozo wziął na deser
lody.dalej mógł gotować – lecz dla kumpli z celi.by JACOB
Składniki:1
wędzona makrela (300 g )1 mała
czerwona papryka ( 100 g)1
ogórek kiszony (100 g )1
cebula ( 120-140 g )3 łyżki
majonezu3 łyżki
keczupu1/2 łyżeczki
sosu worcestersól,
pieprzpomidoryrukolarazowe pieczywo4 łyżki
oliwy2-3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Mięso z
wędzonej makreli oddzielić od ości.Dodać do niego
keczup,
majonez i sos. Zmiksować lub rozgnieść łyżką na gładką masę.
Ogórek,
paprykę i
cebulę bardzo drobno posiekać, drobne concasse – kosteczki. Dodać do pasty.Doprawić.
Chleb pokroić na kromki.
Czosnek przecisnąć do
oliwy.
Oliwą posmarować kromki
chleba, zrumienić na patelni, w piekarniku lub w tosterze.Na
chlebie rozsmarować pastę. Posypać
rukolą, obok podać plastry
pomidora.Podawać.Powiązane notki:Tosty z
pastą jajeczną i
ananasem – hawajskiePasztet z
wędzonej makreliPasta rybnaKremowa pasta z
kurczakaPasta twarożkowa z
oliwkami