Wykonanie
Składniki:
kurczak 2 ćwiartki
mąka pełnoziarnista 1,5 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
cebula mała 1
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona, zielona, żółta po ½
pomidory duże 2
oregano świeże posiekane 1 łyżka
sól,
pieprzWykonanie:Ćwiartki
kurczaka podzielić na dwie części, zdjąć skórę i obtoczyć w
mące. Rozgrzać
oliwę na patelni, zrumienić na niej
kurczaka i wyjąć. Wrzucić
cebulę pokrojoną wzdłuż w cienkie cząstki i zeszklić. Dodać sprasowany
czosnek,
papryki pokrojone w paski, półplastry
pomidorów,
oregano i stale mieszając zagotować. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach umieścić
udka kurczaka, oprószyć
solą i
pieprzem, przykryć i piec ok. pół godziny, aż
mięso będzie miękkie. Doprawić. Dekorować
oregano lub
natką pietruszki i podawać z pełnoziarnistym świeżym
chlebem.