ßßß
Składniki:kurczak 2 ćwiartkimąka pełnoziarnista 1,5 łyżkioliwa z oliwek 2 łyżkicebula mała 1czosnek 1 ząbekpapryka czerwona, zielona, żółta po ½pomidory duże 2oregano świeże posiekane 1 łyżkasól, pieprzWykonanie:Ćwiartki kurczaka podzielić na dwie części, zdjąć skórę i obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni, zrumienić na niej kurczaka i wyjąć. Wrzucić cebulę pokrojoną wzdłuż w cienkie cząstki i zeszklić. Dodać sprasowany czosnek, papryki pokrojone w paski, półplastry pomidorów, oregano i stale mieszając zagotować. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach umieścić udka kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i piec ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawić. Dekorować oregano lub natką pietruszki i podawać z pełnoziarnistym świeżym chlebem.