Wykonanie
Jak zamknąć smak i zapach lata w słoiku? Każdy ma swoją metodę. Ja w tym roku oswajam chutneye - tym razem w wersji baaardzo pomidorowej. Aromatyczny, pikantny, gęsty... Smakuje wybornie podany jako dodatek do kanapek, pizzy,
mięs,
sera... Co kto lubi :)
Składniki:3 kg
pomidorów1
czerwona papryka4 małe
cebule4 duże ząbki
czosnkumały
seler2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
pieprzu1,5 łyżeczki
chilliSposób przygotowania:
Paprykę umyj, przekrój na pół i oczyść.
Cebulkę obierz i przekrój na pół.
Czosnek obierz.
Seler obierz i przekrój na ćwiartki. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 st.
Pomidory umyj i sparz wrzącą
wodą. Usuń skórkę i wrzuć do dużego garnka. Do
pomidorów dodaj
przyprawy i podpieczone warzywa. Wszystko zblenderuj. Garnek postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia - ja gotowałam około 1 godziny. Gorący chutney przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia odwrócone do góry dnem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.