Wykonanie
Boczniaków kilogram żeśmy nabyli, albowiem Franciszkowi takiemu ze wsi naszej w stodole uni obrodzili. Franciszek ów powiada, że boczniaki najliepij rosno, jak je z leksza bimberkiem potraktować i musi cóś w tem być, bo dorodne i smaczne, gadziny.Nasajmpierw żeśmy się nawpaździerzali tych boczniaków usmażonych w
bułce tartej, jak schaboszczaki. Ale że
grzybów jeszcze łod chaliery i trochie zostało, postanowilim coś pokombinować z niemi. Najszła ochota na greckie smaki, to i boczniaki po grecku żeśmy machnęli, a co.
Składniki:0 , 5 kg boczniaków2 duże
cebule3 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów1 łyżka
octu winnegooliwa z oliwekoregano,
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki,
czosnek drobno siekamy i smażymy razem na rozgrzanej
oliwie do miękkości. Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do
cebuli i
czosnku. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy puszkę
pomidorów,
ocet winny i dusimy ok. 5 minut. Podajemy ze świeżym
pieczywem.