ßßß Cookit - przepis na Boczniaki po grecku

Boczniaki po grecku

nazwa

Wykonanie

Boczniaków kilogram żeśmy nabyli, albowiem Franciszkowi takiemu ze wsi naszej w stodole uni obrodzili. Franciszek ów powiada, że boczniaki najliepij rosno, jak je z leksza bimberkiem potraktować i musi cóś w tem być, bo dorodne i smaczne, gadziny.
Nasajmpierw żeśmy się nawpaździerzali tych boczniaków usmażonych w bułce tartej, jak schaboszczaki. Ale że grzybów jeszcze łod chaliery i trochie zostało, postanowilim coś pokombinować z niemi. Najszła ochota na greckie smaki, to i boczniaki po grecku żeśmy machnęli, a co.
Składniki:
0 , 5 kg boczniaków
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka octu winnego
oliwa z oliwek
oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, czosnek drobno siekamy i smażymy razem na rozgrzanej oliwie do miękkości. Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do cebuli i czosnku. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy puszkę pomidorów, ocet winny i dusimy ok. 5 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2013/11/05/boczniaki-po-grecku