Wykonanie
Podczas pobytu w krajach arabskich podejrzałem jak przygotowują swój
śniadaniowy omlet jajeczny. Jest to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Alternatywa dla tradycyjnej porannej jajecznicy. Postanowiłem przygotować dla Was taki omlet lecz w nieco innej wersji. Czym się różni ten omlet jajeczny od innych? Do ichniejszych omletów dodaje się rozbełtane
jajka…ja dodałem całe…takie jak na sadzone. Wygląda ciekawiej a smakuje równie pysznie.
Składniki (na jedną porcję):1
cebula1
czerwona papryka1 – 2
pomidory3 ząbki
czosnku2 – 3
jajka2
parówki1 ciabata
oliwa oliweksól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:Z
papryki wykrój gniazdo nasienne a
papryke posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy. Drobno pokrój w kostkę
cebulę i dodaj do
papryki. Wszystko smaż do momentu, aż
papryka będzie miękka a
cebula zeszklona.Drobno posiekaj dwa ząbki
czosnku.
Pomidora natnij i zalej wrzątkiem a po dwóch minutach zalejgo zimną
wodą i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę po czym dodaj wraz z
czosnkiem do pozostałych składników na patelni. Smaż do momentu gdy
pomidory zaczną się lekko rozpadać.Do miseczki wbij dwa, trzy
jajka.Rozgrzej piekarnik do 180ºC.Ciabate przekrój na pół
skrop oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika.
Parówki obsypu
startym serem (możesz nałożyć plaster
sera) posypu
słodką papryką i również wstaw do piekarnika.Do warzyw na patelni wlej całe
jajka,
posól, popieprz, przykryj pokrywką i smaż kilka minut by się
białko ścięło.Gdy ciabata będzie już złocista wyjmij ją z piekarnika i wetrzyj w nią ząbek
czosnku.Gotowego omleta przełóż na talerz, obok ułóż podpieczone
parówki i ciabate.Jedz ze smakiemSmacznego!!
A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:omlet