ßßß
Składniki na 3 porcje:250 g piersi z kurczaka50 g czarnych oliwek bez pestek2 ogórki kwaszone1 pomidor1 mała cebula1 papryka czerwona2 łyżeczki majonezupieprz do smakugarść świeżej rukoliSposób przygotowania:Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą wodą, ugotować i odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić każdą na 4 części. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.Pomidor pokroić w grubsze kwadraty, ogórek zaś w mniejsze (podobnie jak do sałatki jarzynowej).Pierś z kurczaka przełożyć do naczynia wraz z pokrojonym pomidorem, oliwkami, cebulą, ogórkami oraz paprykę czerwoną.Rukolę bądź sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą, porwać na mniejsze fragmenty i dodać do pozostałych składników. Dodać majonez, doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.