Wykonanie
26 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemCzymże byłaby nasza kuchnia bez surówek i sałatek? Ozdabiają one nasze stoły a dodatkowo dzięki zawartości
warzyw i owoców są bardzo wartościowymi składnikami naszej diety.
Sałatka z
kurczakiem,
rukolą i
oliwkami to bardzo smaczna oraz pożywna propozycja na śniadanie bądź przystawkę. Jej skład można modyfikować na wiele sposobów. Zamiast
rukoli można wykorzystać
sałatę lodową, zamiast
majonezu np.
jogurt naturalny. Potrawę można także urozmaicić o słodką
kukurydzę, nabierze wówczas większej wyrazistości oraz aromatu.
Sałatka nie wymaga dodatku
soli ponieważ zawiera ona w składzie
ogórki kwaszone, które są już dostatecznie słone.
Składniki na 3 porcje:250 g
piersi z kurczaka50 g czarnych
oliwek bez pestek2
ogórki kwaszone1
pomidor1 mała
cebula1
papryka czerwona2 łyżeczki
majonezupieprz do smakugarść świeżej
rukoliSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą
wodą, ugotować i odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić każdą na 4 części.
Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
Pomidor pokroić w grubsze kwadraty,
ogórek zaś w mniejsze (podobnie jak do sałatki jarzynowej).
Pierś z kurczaka przełożyć do naczynia wraz z pokrojonym
pomidorem,
oliwkami,
cebulą,
ogórkami oraz
paprykę czerwoną.
Rukolę bądź
sałatę lodową umyć pod bieżącą
wodą, porwać na mniejsze fragmenty i dodać do pozostałych składników. Dodać
majonez, doprawić do smaku
pieprzem i dokładnie wymieszać.