Wykonanie
30 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemNaleśniki z
kurczakiem i warzywami to właściwie mój wymysł, który przygotowuję już od wielu lat. Tym razem zmieniłam nieco skład tej potrawy, dlatego opiszę jak można ją zmodyfikować. Zamiast
rukoli zwykłe dodaję
sałatę lodową porwaną na drobno, dorzucam także
kukurydzę z puszki, lecz tym razem po prostu o niej zapomniałam. Dla tych, którzy nie chcą stosować do warzyw
majonezu polecam
jogurt naturalny. Ten farsz jest naprawdę smaczny!Naleśniki z
piersią kurczaka,
kukurydzą,
ogórkiem i
oliwkamiSkładniki na 4 porcje:Ciasto naleśnikowe:0,5 l
mleka1
jajko1 szklanka
mąki pszennej - lub więcej w zależności od konsystencji ciasta1 łyżka stołowa
oleju roślinnegoszczypta
soliNadzienie warzywne:250 g
piersi z kurczaka50 g
oliwek czarnych bez pestek2
ogórki kwaszone1
pomidor1 mała
cebula1
papryka czerwona2 łyżeczki
majonezusól i
pieprz do smakugarść świeżej
rukoli lub 3-4 liście
sałaty lodowej4 łyżki stołowe
kukurydzy z puszki – ja nie dodałamSposób przygotowania:Naleśniki:
Mąkę przesiać do miski. Wbić
jajko, następnie stopniowo dolewać
mleko cały czas mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.Dodać
olej oraz szczyptę
soli i ponownie wymieszać wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach.Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę
oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni grubą warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.Naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.Farsz:
Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, opłukać, ugotować i odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
Pomidor pokroić w większe kwadraty,
ogórek zaś w mniejsze (podobnie jak do sałatki jarzynowej).
Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić każdą na 4 części.
Pierś z kurczaka przełożyć do miski wraz z
oliwkami,
pomidorem,
cebulą,
ogórkiem,
czerwoną papryką oraz
kukurydzą odsączoną z zalewy.
Rukolę bądź
sałatę lodową umyć pod bieżącą
wodą, porwać na mniejsze fragmenty i dodać do pozostałych warzyw.Doprawić
solą i
pieprzem do smaku, dodać
majonez i dokładnie wymieszać.Wykończenie:Na upieczone naleśniki nakładać 2-3 łyżki farszu i dowolnie zawijać w rulon bądź w kopertę (delikatnie nałożyć na siebie przeciwległe boki naleśnika z dwóch stron (prawej i lewej) nie zakrywając nimi całego farszu, następnie zawijać w poprzek od góry do dołu).