ßßß
Składniki na 4 porcje:Ciasto naleśnikowe:0,5 l mleka1 jajko1 szklanka mąki pszennej - lub więcej w zależności od konsystencji ciasta1 łyżka stołowa oleju roślinnegoszczypta soliNadzienie warzywne:250 g piersi z kurczaka50 g oliwek czarnych bez pestek2 ogórki kwaszone1 pomidor1 mała cebula1 papryka czerwona2 łyżeczki majonezusól i pieprz do smakugarść świeżej rukoli lub 3-4 liście sałaty lodowej4 łyżki stołowe kukurydzy z puszki – ja nie dodałamSposób przygotowania:Naleśniki:Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.Dodać olej oraz szczyptę soli i ponownie wymieszać wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach.Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni grubą warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.Naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.Farsz:Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, opłukać, ugotować i odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.Pomidor pokroić w większe kwadraty, ogórek zaś w mniejsze (podobnie jak do sałatki jarzynowej). Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić każdą na 4 części.Pierś z kurczaka przełożyć do miski wraz z oliwkami, pomidorem, cebulą, ogórkiem, czerwoną papryką oraz kukurydzą odsączoną z zalewy.Rukolę bądź sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą, porwać na mniejsze fragmenty i dodać do pozostałych warzyw.Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i dokładnie wymieszać.Wykończenie:Na upieczone naleśniki nakładać 2-3 łyżki farszu i dowolnie zawijać w rulon bądź w kopertę (delikatnie nałożyć na siebie przeciwległe boki naleśnika z dwóch stron (prawej i lewej) nie zakrywając nimi całego farszu, następnie zawijać w poprzek od góry do dołu).