ßßß Cookit - przepis na Likier sezamowy - ajekroniak o smaku chałwy

Likier sezamowy - ajekroniak o smaku chałwy

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Likiery to wdzięczny sylwestrowo imprezowy temat. Ja mam skłonności wykonawcze więc często zdarza mi się produkować wszelkiego rodzaju przetwory. Uwielbiam też gościć przyjaciół, częstować ich domowymi smakołykami, a likiery i nalewki z pewnością takimi są. Cóż. Jeśli chcecie zrobić wrażenie zróbcie likier według mojego pomysłu. Smakuje on ajerkoniakiem i chałwą. To nowe zastosowanie pasty Tahini, którą możecie kupić w większych marketach. Niebawem udostępnię Wam i przepis na tahinę, jest to bardzo dobra myśl.
Składniki:
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka 3,8 %
6 łyżek pasty sezamowej Tahini
1 laska wanilii
100 ml whisky
50 ml wódki
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć ziarna. Wraz z drewnem przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować je. Przestudzić.
Żółtka ubić z cukrem w misce nad kąpielą wodną. Dodać alkohol, ubijając, stopniowo wlewając do gęstej masy.
Ubijając wlać ciepłe mleko.
Odstawić do ostudzenia.
Chłodny likier stężeje.
Przelać go do butelki.
Przechowywać w lodówce.
Powiązane notki:
Domowe lizaki z czekoladą na Mikołajki
ŁATWY PIERNIK z morelami i rumem
Nocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiem
Pszenne Bułki kajzerki z sezamem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/12/28/likier-sezamowy-ajerkoniak-z-sezamem