Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Likiery to wdzięczny sylwestrowo imprezowy temat. Ja mam skłonności wykonawcze więc często zdarza mi się produkować wszelkiego rodzaju
przetwory. Uwielbiam też gościć przyjaciół, częstować ich domowymi smakołykami, a
likiery i
nalewki z pewnością takimi są. Cóż. Jeśli chcecie zrobić wrażenie zróbcie
likier według mojego pomysłu. Smakuje on
ajerkoniakiem i
chałwą. To nowe zastosowanie pasty Tahini, którą możecie kupić w większych marketach. Niebawem udostępnię Wam i przepis na tahinę, jest to bardzo dobra myśl.Składniki:5
żółtek1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka 3,8 %6 łyżek pasty sezamowej Tahini1
laska wanilii100 ml
whisky50 ml
wódkiPrzygotowanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć ziarna. Wraz z drewnem przełożyć do garnka, zalać
mlekiem, zagotować je. Przestudzić.
Żółtka ubić z
cukrem w misce nad kąpielą
wodną. Dodać
alkohol, ubijając, stopniowo wlewając do gęstej masy.Ubijając wlać ciepłe
mleko.Odstawić do ostudzenia.Chłodny
likier stężeje.Przelać go do butelki.Przechowywać w lodówce.Powiązane notki:Domowe lizaki z
czekoladą na MikołajkiŁATWY PIERNIK z
morelami i
rumemNocna owsianka Czekoladowa z
sezamem,
słonecznikiem i
jabłkiemPszenne Bułki kajzerki z
sezamem