Wykonanie
Likier miętowy to dobra opcja dla wielbicieli połączenia
czekolady z
miętą. Przepis stąd, tłumaczony przez Caritkę . Nieco go zmieniłam. Zrobiłam dwie wersje - z
mleczną i
białą czekoladą. Obydwie bardzo smaczne, ale druga wersja smakowała wg mnie lepiej. Dałam
whisky, ale na drugi raz wolałabym samą
wódkę. Ponieważ dałam mniej
czekoladek niż w oryginale, to dodałam krople
miętowe (nie żołądkowe!, do kupienia w aptece za ok. 2 zł).
Likier należy odstawić chociaż na dwa dni. Moc
alkoholową i
słodycz najlepiej dostosować do własnych upodobań. Jeśli chcemy zrobić tańszą wersję - można kombinować z
czekoladą miętową,
mleczną i kroplami miętowymi.
Likier miętowy After Eight (na ok. 0,5 litra)pół opakowanie
czekoladek After Eight (100g)100 g
czekolady -
mlecznej lub białej250 ml
mlekaok. 60 g
cukru -można mniej wg uznania1 duże
żółtko lub 2 małe230 ml brandy/
winiaku - ja dałam
wódkę z
whisky, może być
rum z
wódką1 łyżeczka kropel
miętowych (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w ciepłym
mleku, wmieszać
cukier i
żółtka. Ubijać na parze (składniki można również rozgrzać bezpośrednio na ogniu). Całość zagotować i natychmiast ściagnąć z gazu, ubijając tak długo, aż masa będzie zimna.Do letniej masy dolewać powoli
alkohol, caly czas ubijając, aż masa będzie całkiem zimna.Napełnić butelki, odstawić na 2 tygodnie (minimum 2-3 dni)