Wykonanie
Wspaniale domowe
lody waniliowe o delikatnym, aksamitnym smaku do przygotowania bez specjalnej maszynki do wytwarzania
lodów.
Lody Waniliowe z poniższego przepisu są proste w przygotowaniu, o wyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni.
300 ml kremówki250 ml
mleka6
żółtek2/3 szklanki
cukrulaska waniliiMleko podgrzewamy wraz z
cukrem do jego rozpuszczenia.
Żółtka ucieramy, a następnie dodajemy do
mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia - inaczej masa się zetnie). Następnie dodajemy kremówkę oraz ziarenka z jednej
laski wanilii. (laskę możemy wrzucić do kremu na czas studzenia -
lody będą wtedy miały jeszcze większy aromat). Całkowicie studzimy, a następnie umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30-40 minut wyciągamy przygotowane
lody i miksujemy w celu pozbycia się kryształków
lodu (czynność powtarzamy minimum 4-5
razy - a im więcej tym lepiej).