Wykonanie
Likier jajeczny to u mnie w rodzinie kultowy trunek. Robiła go babcia na imprezy rodzinne, dla pań. Postanowiłam kultywować tradycję. Niestety receptury od babci nie posiadam :( ale koleżanka poratowała mnie doskonałym przepisem.
Wanilia to taki "nowoczesny" dodatek do "Jajeczka".
Likier jest pyszny! Trzeba się mocno starać, aby nie dolewać sobie go w nieskończoność :)
Przepis na 0 , 7 l trunku.Składniki:6
żółtekszklanka
cukruszklanka
wódkiszklanka
mleka skondensowanego
laska waniliiPrzygotowanie:
Żółtka utrzeć mikserem, bardzo powoli dosypując
cukier. Do masy wlać
mleko i
wódkę. Z
laski wanilii zeskrobać ziarenka, dodać do
likieru. Wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na tydzień. Przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć butelką, bo ziarenka
wanilii opadają na dno.
Na zdrowie!