ßßß Cookit - przepis na Krem angielski

Krem angielski

nazwa

Wykonanie

Krem jest bazą lodów – a jego autorem jest sławny mistrz kuchni Michel Roux. Na przekór pogodzie mam zamiar przygotowywać lody, na które przepisy mam w zanadrzu. Smaki domowe, egzotyczne, zaskakujące. Krem w zależności od rodzaju lodów można modyfikować. Podaję przepis na wersję podstawową.
Składniki :
500 ml mleka,
125 g drobnego cukru,
1 laska wanilii przecięta wzdłuż,
6 żółtek.
Wykonanie :
Do rondla wlać mleko, dodać dwie trzecie cukru i laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie roztrzepujemy w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu.
Gotujące się mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką; wlewamy z powrotem do rondla.
Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą, aż krem będzie ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia.
Jeśli nie podajemy go na ciepło, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Kiedy będzie zimny przecedzamy przez sito.
Krem można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2508