ßßß Cookit - przepis na Flan waniliowy

Flan waniliowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 1,25 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
cukier 0,25 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
mleko skondensowane słodzone 0,25 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Mleko podgrzać z rozciętą laską wanilii i odstawić na 20 minut. Na małej teflonowej patelni roztopić cukier i podgrzewać, poruszając patelnią, aż zbrązowieje. Gotowy karmel od razu wlać do 6 porcelanowych foremek do zapiekania (lub filiżanek) i poruszając nimi, rozprowadzić na dnie. Ostudzić. Jajko i żółtko lekko ubić, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić do smaku. Z mleka zwykłego usunąć laskę wanilii i powoli, stale mieszając, wlewać je do miseczki jajecznej. Masą napełnić foremki i piec w kąpieli wodnej, przykryte folią aluminiową w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2h. Ostrym nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyk.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7084/Flan-waniliowy