Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 1,25 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
cukier 0,25 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
mleko skondensowane słodzone 0,25 szklanek
sól według uznaniaWykonanie:
Mleko podgrzać z rozciętą
laską wanilii i odstawić na 20 minut. Na małej teflonowej patelni roztopić
cukier i podgrzewać, poruszając patelnią, aż zbrązowieje. Gotowy karmel od razu wlać do 6 porcelanowych foremek do zapiekania (lub filiżanek) i poruszając nimi, rozprowadzić na dnie. Ostudzić.
Jajko i
żółtko lekko ubić, wymieszać z
mlekiem skondensowanym i posolić do smaku. Z
mleka zwykłego usunąć
laskę wanilii i powoli, stale mieszając, wlewać je do miseczki jajecznej. Masą napełnić foremki i piec w kąpieli
wodnej, przykryte folią aluminiową w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2h.
Ostrym nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyk.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: