Wykonanie
Witam dość długo nie miałem czasu aby gotować i coś dorzucić na bloga. Jak już żona napisała przygotowania do wesela,
potem wesele,teraz remonty i niestety brak czasu odbił się na ilości wpisów.Od kilku dni mamy tropiki i dla tego czasem trzeba się schłodzić a co jest lepszego niż domowe
lody waniliowe z pyszną
bezą. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy Zapraszam do wypróbowaniaSkładniki:
1/2 l
Mleka(może być niesłodzone do
kawy2
jajka2
żółtka150 g
cukru2
laski waniliiWykonanie:
Mleko wlać do garnka,
laski wanilii rozciąć, wydobyć ziarenka i dodać do
mleka.
Mleko zagotować i schłodzić.
Jajka i
żółtka ubić z
cukrem na parze(lub kąpieli
wodnej) na puszystą masę. Powoli dodajemy przegotowane
mleko ciągle mieszając aż do momentu aż masa zgęstnieje.Gęstą masę przekładamy do naczynia z zimną
wodą aż masa się ochłodzi. Chłodną masę przelewamy do formy i zamrażamy.Na sam koniec przygotowujemy
bezy i cieszymy się pysznymi
lodami domowej roboty z chrupiącymi
bezami.SMACZNEGO!!!