Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
laska wanilii 0,5 sztuk
mleko 2 szklanek
żółtka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
czekolada mleczna 0,5 sztuk
owoce miękkie według uznania
mleko 2 łyżek stołowych
likier 50 mililitrówWykonanie:Oczyszczone
owoce osuszyć. Rozerwaną
laskę wanilii zagotować z
mlekiem.
Żółtka ubić z
cukrem i mieszając wlewać po trochu do gorącego
mleka. Garnek postawić na małym gazie, mieszając, podgrzewać tak, aby masa zgęstniała, lecz nie zagotowała się. Zdjąć z gazu, mieszając, ostudzić. Zimna masę wlać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Co 25 minut wyjmować i mieszać trzepaczką. Jeśli po tym czasie
lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania. Połamaną
czekoladę rozpuścić na parze z
mlekiem(2 łyżki), dodać
likier lub inny
alkohol.
Lody podawać udekorowane
owocami i polane
czekoladą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: