ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegolaska wanilii 0,5 sztukmleko 2 szklanekżółtka 4 sztukcukier 4 łyżek stołowychczekolada mleczna 0,5 sztukowoce miękkie według uznaniamleko 2 łyżek stołowychlikier 50 mililitrówWykonanie:Oczyszczone owoce osuszyć. Rozerwaną laskę wanilii zagotować z mlekiem. Żółtka ubić z cukrem i mieszając wlewać po trochu do gorącego mleka. Garnek postawić na małym gazie, mieszając, podgrzewać tak, aby masa zgęstniała, lecz nie zagotowała się. Zdjąć z gazu, mieszając, ostudzić. Zimna masę wlać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Co 25 minut wyjmować i mieszać trzepaczką. Jeśli po tym czasie lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania. Połamaną czekoladę rozpuścić na parze z mlekiem(2 łyżki), dodać likier lub inny alkohol. Lody podawać udekorowane owocami i polane czekoladą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: