ßßß Cookit - przepis na Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

Świetna propozycja na rozgrzewkę w tę chłodną, grudniową sobotę - gęsty, domowy likier na bazie mleka, żółtek i spirytusu czyli... poczciwy ajerkoniak.
Ma tę niewątpliwą zaletę, że jest gotowy do spożycia już po 2 godzinach od przygotowania.
Można pokusić się również o rozmaite wariacje smakowe, gdy wersja klasyczna już nam się znudziła. Jeśli do ajerkoniaku wsypiemy trochę kakao lub dodamy rozpuszczoną i wystudzoną tabliczkę czekolady, otrzymamy gęsty, smakowity likier czekoladowy . Kawosze, do gotującego się mleka mogą wsypać trochę kawy rozpuszczalnej. Uzyskają wówczas napój w swoim ulubionym smaku. Na tej samej zasadzie możemy przygotować likier cynamonowy lub korzenny . Wariantów jest wiele.
Miłośnikom kremowych, domowych likierów bardzo polecam także ten przepis .
Składniki:
1/2 litra mleka lub mleka skondensowanego niesłodzonego
250ml spirytusu
250g cukru
5-7 żółtek
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub pół laski wanilii
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy z wanilią lub cukrem waniliowym. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze ( w wersji leniwej możemy ucierać mikserem). Przygotowany w ten sposób kogel-mogel delikatnie łączymy z mlekiem. Teraz bardzo powoli, cienką strużką wlewamy alkohol. Jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób, nasz ajerkoniak się zwarzy. Gotowy likier schładamy w lodówce. Już po 2 godzinach nadaje się do spożycia. Przechowujemy również w lodówce.
Życzę Wam smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/12/domowy-ajerkoniak.html