Wykonanie
Świetna propozycja na rozgrzewkę w tę chłodną, grudniową sobotę - gęsty, domowy
likier na bazie
mleka,
żółtek i
spirytusu czyli... poczciwy
ajerkoniak.Ma tę niewątpliwą zaletę, że jest gotowy do spożycia już po 2 godzinach od przygotowania.Można pokusić się również o rozmaite wariacje smakowe, gdy wersja klasyczna już nam się znudziła. Jeśli do
ajerkoniaku wsypiemy trochę
kakao lub dodamy rozpuszczoną i wystudzoną tabliczkę
czekolady, otrzymamy gęsty, smakowity
likier czekoladowy . Kawosze, do gotującego się
mleka mogą wsypać trochę
kawy rozpuszczalnej. Uzyskają wówczas
napój w swoim ulubionym smaku. Na tej samej zasadzie możemy przygotować
likier cynamonowy lub korzenny . Wariantów jest wiele.Miłośnikom kremowych, domowych
likierów bardzo polecam także ten przepis .
Składniki:1/2 litra
mleka lub
mleka skondensowanego niesłodzonego250ml
spirytusu250g
cukru5-7
żółtek1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią lub pół
laski waniliiWykonanie:
Mleko zagotowujemy z
wanilią lub
cukrem waniliowym. Studzimy.
Żółtka ucieramy z
cukrem na parze ( w wersji leniwej możemy ucierać mikserem). Przygotowany w ten sposób kogel-
mogel delikatnie łączymy z
mlekiem. Teraz bardzo powoli, cienką strużką wlewamy
alkohol. Jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób, nasz
ajerkoniak się zwarzy. Gotowy
likier schładamy w lodówce. Już po 2 godzinach nadaje się do spożycia. Przechowujemy również w lodówce.Życzę Wam smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry